onsdag 27. oktober 2010

Sværmere

1. Gi et handlingsreferat av Sværmere som viser oppbygginga av romanen.

Vi har en spenningsoppbygning i starten med de forventningene som blir bygd opp i forhold til at presten skal komme. Da kommer telegrafisten i området for å få en god start med presten. Men presten er ikke velstående og dette kommer frem når telegrafisten skal spørre om startkapital til limet sitt.
Så skjer det en vending i den snille og vennlige stemningen i boka når det skjer et innbrudd hos Mack, den velstående limfabrikkeieren. Her går det rykter ute om at det er Mack selv som har begått innbruddet. I midlertidig så er det en rekke småhendelser som er med på å bygge opp stemningen mot et klimaks; Fredrik har satt sine øyne på Olga og det går andre rykter om at Else skal gifte seg med sin etterlengtede kaptein Henriksen. Presten er heller ikke fornøyd med sin medhjelper Levion og ansetter den døve Enok.
Telegrafisten ser i sin fortvilelse ingen andre utveier enn å melde seg som tyven og søke tilflukt med pengene han får fra dette. Det blir avslørt at Enok er tyven. Telegrafisten kommer tilslutt tilbake igjen etter at han har fått et telegram. I dette står det at han kan bli rik for oppfinnelsen sin. Han blir så enig med Mack om å inngå en avtale. Men telegrafisten stikker tilslutt av med jenta han alltid har beundret, Elise.

2. Presenter hovudpersonane i Sværmere:

  • Ove Rolandsen er telegrafist og sværmer rundt mange kvinner. Han ønsker å gifte seg med Macks datter Elise som avviser ham. Rolandsen finner opp et nytt og bedre fiskelim, som han ikke har økonomi til å begynne å produsere. Etter Tyveriet hos Mack og prestens manglende mulighet til å låne ham penger, påstår Roland at han er skyldig sånn at han skal få startkapital til sin nye fabrikk. Til slutt får han startkapital og tar med Mack som samarbeidspartner for å slippe å bli satt i fengsel for tyveriet.
  • Handelsmannen Mack er også nessekongen og har en datter som heter Elise og sønnen Fredrik. Han er bygdas store mann og kontrollerer virksomhetene og fiskelimsfabrikken.
  • · Elise Mack avviste Rolanandsen frieri, men han vil ikkje gi opp. En annen beiler hun har er Henriksen på kystbåten, som det ryktes at hun skal gifte seg med. Når Elises og Henriksens forlovelse blir offentliggjort velger hun heller å forlate festen og rømme med Rolandsen.
  • Folket tror at Presten har mye penger som han gjerne gir bort, men det er et feil inntrykk som skyldes at prestefrua er vant til det og vil at folk skal tro det. Han har derfor ikke mulighet til å låne penger til Roland som startekapital til fabrikken hans.
  • · Prestefrua forsøker å gi et inntrykk av at presten har mye penger, noe som ikke stemmer.
  • · Enok ble etterfølgeren til Levion som hjelperen til presten. Han har konstant øreverk, så han går med et bind rundt hodet. Etter hvert kommer det fram at han er den riktige skyldige etter tyveriet hos Mack.
  • · Marie van Loos er husjomfruen til Rolandsen, men forlater ham når det viser seg at han er skyldig i tyveriet hos Mack. Hun ville ikke at han skulle ta farvel eller skrive til henne, men allikevel sier hun når hun skal dra og hvor hun skal bo, sånn at han får ta farvel og kan skrive til henne. Hun reiser tilbake til faren sin i Bergen med postbåten
  • · Klokkerdottera Olga er vakker og sunn, men kommer fra en fattig familie. Hun har sjarmert både Rolandsen og Fredrik Mack, men hun avviser Roland, mens hun innrømmer at hun er forelsket i Mack.

3. Kva er det mest sentrale i romanen?

Befolkningen på det lille stedet. Hvordan de er og hvordan de er i forhold til hverandre.

Ingen kommentarer: