tirsdag 7. september 2010

Meg selv

Tematikken i diktet "Meg selv" er Henrik Wergelands forsøk på å forklare ovenfor Morgenbladet hvorfor de ikke har rett i sin kritikk rettet mot Henrik selv. Han svarer med å si at han ikke er slet i lune og trekker frem en mengde eksempler sentrert i naturen. Noe som samsvarer bra med hvilken epoke diktet ble skrevet i.

Det er en mengde virkemiddeler som Henrik har brukt for å få frem sitt budskap og tema ved diktet. Blant annet er det mange språkelige virkemiddler som metaforer. Som et eksempel kan vi se på den ene strofen; hvor han peker på insektsikket som kritikken og at han da portertterer seg selv som muslingen som kan lage noe fint selv ut av sandkorn og støv, som et bilde på hans reaksjon til denne kritikken. Han tar sine metaforer fra naturen og Gud er veldig sentralt for den najsonalromantiske epoken.

Diktet har ikke veldig bra flyt og det er med på å gjøre at vi skjønner at det er et tema bak selve diktet. Til tross for at det er skrevet på denne perioden følger ikke Henrik normene, for den tiden, for diktskivning og dette er også med på å skape mer provokasjon hos mottaker. Dette er med på å styrke tema for diktet.

Ingen kommentarer: